Pierwsza połowa października w grupie Wiewiórek była pełna witamin. W trakcie realizacji tematu „Owoce i warzywa” dzieci poznawały walory smakowe i odżywcze różnorodnych warzyw i owoców. Przedszkolaki podczas zajęć rozpoznawały i nazywały zgromadzone w kąciku przyrody produkty. Podczas wycieczki do Warzywniaka dzieci mogły dostrzec bogactwo, różnorodność kształtów i barw wielu gatunków. Wiewiórki poznawały też zarówno owoce, jak i warzywa wielozmysłowo, poprzez degustację przepysznych, pełnych witamin darów natury z zamkniętymi oczami. U Wiewiórek przez te dwa tygodnie naprawdę dużo się działo. Dzieci przygotowały sałatki owocowe i warzywne oraz kisiły kapustę. Przy okazji przedszkolaki uświadomiły sobie, jak duże znaczenie dla zdrowia ma codzienne spożywanie porcji warzyw i owoców. Na koniec wszystkie przedszkolaki zgodnie obiecały, że od teraz będą jeść więcej witamin, których niewątpliwym źródłem są owoce i warzywa.
Karolina Janowska
Anna Komorowska
|