|
|
Przetwory na zimę. |
|
Jesień już w pełni. To najlepszy moment, aby zacząć przygotowywać „zimowe zapasy”. „Wiewiórki”, postanowiły wzbogacić naszą przedszkolną spiżarnie kiszonymi ogórkami i kiszoną kapustą. Każdy miał jakieś zadanie: mycie ogórków, układanie ogórków w słoikach, obieranie czosnku, wsypywanie ziół, kopru chrzanu i przygotowanie zalewy, pod czujnym okiem pani. Dzieci również szatkowały marchewkę, a następnie do poszatkowanej kapusty dodały odpowiednią ilość soli, trochę poszatkowanej marchewki, liście laurowe, kminek, ziele angielskie. Należy wspomnieć, że dzieciaki nie zapomniały o jej dokładnym ugnieceniu w słoiku tak, aby kapusta puściła sok. Następnie słoiki z ogórkami i z kapustą umieszczone zostały w kąciku przyrody, gdzie dzieci będą mogły obserwować proces fermentacji. Za około dwa tygodnie sprawdzimy, jak smakują nasze kiszone ogórki i kapusta!
W czasie pracy podkreślono walory smakowe i wartości odżywcze naszych przetworów, a także porównywano smaki składników do ich przygotowania.
Agnieszka Rakoczy
|
|
Kontakt
Przedszkole Miejskie
Nr 9 w Łodzi
Bracka 51a
91-717 Łódź
tel. 0-42 656 24 06
Redakcja: Anna Kozłowska
Wykonanie strony: Michał Lasocki
Liczba odwiedzin:
3834837 od 15.01.2006 Użytkowników online:
1
|